Meritve vlage

Izberite področje storitve, ki vas zanima:

Določanje obsega vodne škode

Vidne posledice vodne škode na materialih znotraj objekta se praviloma pojavijo kmalu po dogodku, ne glede na to, ali je šlo za notranje tvornike vlažnosti ali pa je vlaga vstopila v objekt od zunaj. Tipični pokazatelji so širjenje, temnenje in gubanje parketa, odstop opleska in ometa, plesnenje. Vendar pa celotnega obsega vodne škode vizualno ni mogoče določiti, velik del odvečne vlage namreč ostane očem skrit.

Posledice vodne škode

Določeni materiali vizualno takoj ne pokažejo vsebnosti odvečne vlage, kar lahko opazovanca zavede in mu da napačen podatek glede celotnega obsega vodne škode. Vsem, ki se odločajo za nakup stanovanja oziroma delovnega objekta, ravno zaradi tega toplo priporočamo izvedbo meritev vlage nagledanega objekta pred nakupom.

Določanje obsega vodne škode

Velik problem za objekt predstavlja namočena toplotna izolacija pod tlakom, do česar pride po izteku vode iz poškodovane vodovodne cevi, cevi talnega gretja, centralnega ogrevanja ali cevi odtoka oz. po vdoru vode v objekt od zunaj. Voda ob zidovih steče v izolacijski sloj in med tlakom, zidovi ter talno betonsko ploščo ustvari zaprt bazen. Toplotna izolacija je sedaj napita z vodo, ta pa ne more nikamor drugam, kot s pomočjo kapilarnega dviga nazaj gor po zidovih. Celotnega obsega prizadete toplotne izolacije nikakor ni mogoče ugotoviti brez da bi opravili natančne meritve vlage izolativnega sloja po celotnem objektu. Dejstvo je namreč, da večina betonskih plošč ni povsem ravnih, zaradi česar se lahko vlaga pojavlja na povsem drugem mestu, kot točka izliva oz. vstopa vode v objekt.

Iskanje mesta prepuščanja

So se v vašem objektu nenadoma pričele pojavljati težave z vlago, katerih izvora ne morete kar tako ugotoviti. Morda se je v dnevni sobi pojavil vlažen madež ali pa ste opazili padec pritiska vode v zaprtem sistemu centralnega ogrevanja. Vzrok težav je potrebno odkriti kar najhitreje in napako odpraviti preden vlaga povzroči večje poškodbe na materialih in posledično visoke stroške.

Ugotavljanje stopnje vlažnosti neposredno pod ventilom tople vode

Z različnimi tehnikami in merilnimi inštrumenti, ki vključujejo elektronsko merilno postajo GANN UNI 2, termografsko kamero, boreskop in druge diagnostične inštrumente, ter s svetovanjem, pomagamo pri iskanju mesta prepuščanja. To je med drugim lahko počena vodovodna cev, poškodovana cev centralnega ogrevanja ali poškodovana strešna kritina.

Iskanje mesta zamakanja s pomočjo boreskopije

Odkrivanje toplotnih mostov in ugotavljanje vzrokov za nastanek plesni

V delu vašega stanovanja ali delovnega objekta se pojavlja povečana vlažnost materialov in s tem v zimskih mesecih tudi plesen. Najverjetneje gre za rob stanovanja ali mogoče za stik dveh konstrukcijskih oblik. V tem in v mnogih drugih primerih imate najverjetneje težave s toplotnimi mostovi. Naši strokovnjaki odkrijejo toplotne mostove na objektu, vzroke za nastanek toplotnih mostov in svetujejo stranki, kako odpraviti to neželeno konstrukcijsko napako oziroma omiliti posledice.

V pomoč vam bodo Splošna navodila za ravnanje s povišano vlago v notranjih prostorih Splošna navodila za ravnanje s povišano vlago v notranjih prostorih

Plesnenje v kotu kopalnice

Za uspešno prepoznavo in določitev točk obsega toplotnih mostov, potrebujemo napredne merilne instrumente za natančno merjenje temperature površin materialov, kot tudi temperature prostora in relativne zračne vlage. V ta namen uporabljamo laserske pirometre in termografske kamere, s pomočjo katerih učinkovito in hitro lociramo toplotne mostove. Pri določanju količine vlage v zraku in možnosti obstoja točke rosišča na opazovanih površinah, si pomagamo s tabelo vsebnosti vlage v zraku in tabelo točke rosišča.

Tabela vsebnosti vlage Tabela vsebnosti vlage v zraku

Tabela točke rosišča Tabela točke rosišča

Merjenje z laserskim pirometrom Trotec

Merilne naprave in tehnike merjenja vlage

Naše merilne naprave omogočajo merjenje različnih fizikalnih količin oz. veličin npr. relativne zračne vlage, absolutne zračne vlage, temperature zidu itd. Pri tem uporabljamo različne merilne tehnike, odvisne od strukture materiala ciljnega objekta. Naše glavno merilno orodje predstavlja elektronska merilna postaja GANN UNI 2 z različnimi nastavki za specifične merilne operacije. Pri delu si pomagamo še s celo vrsto drugih merilnih inštrumentov in orodij, s katerimi zagotovimo, da je delo izvedeno kar se da natančno in brez napak.

Merilna postaja GANN UNI 2

Za merjenje količine vlage v mehkejših izolacijskih materijalih (npr. stekleni volni pod tlakom) uporabljamo elektrodi M 6, ki sta prilagojeni temu namenu. Za merjenje količine vlage v lesu uporabljamo elektrodo M 20. Za obe elektrodi imamo več različnih nastavkov, ki nam omogočajo merjenje vlage na različnih globinah v materialu samem. Tako lahko merimo vlago na sami površini materijala pa tja do 300 mm globine.

Merjenje vlage z elektrodama M 6

Za merjenje vlage v prostorih, kjer deformacija strukture sten, stropa ali tal z zgoraj omenjenimi elektrodami ne pride v poštev, pa v podjetju Senzal d.o.o. uporabljamo GANNovo patentirano aktivno elektrodo, poznano tudi kot sondo, B 50. Ta omogoča merjenje vlage do globine 120 mm, ne da bi fizično prodrli v material z eno izmed zgoraj opisanih elektrod in je zato nepogrešljiv del naše merilne opreme.

Merjenje vlage z aktivno elektrodo B 50

Vedno izmerimo tudi relativno zračno vlago in temperaturo zaprtega prostora. Natančno merjenje teh dveh fizikalnih količin oz. veličin nam omogoča aktivna elektroda Gann RF-T.

Merjenje relativne zračne vlage z aktivno elektrodo RF-T

Celoten postopek opravljanja meritev še najbolj spominja na delo detektiva, saj je potrebno dobljene podatke na pravilen način povezati z razmerami v prostoru. Ugotoviti moramo npr. kje se vlaga zadržuje v večjih količinah? Se je kje morda ustvaril bazenček? Ali morda še zamaka in je potrebna sanacija? Seveda pa tudi, kako se bomo lotili osuševanja. Vse meritve, skupaj s skico, vnesemo v razvlaževalni protokol in pričnemo s fazo osuševanja.